Čemu služi anti refleksni sloj na naočarima i zašto je važan?

Šta je anti refleksni sloj na staklima?

Anti refleksni ili MC sloj je višeslojeviti premaz, koji je nanosi na površinu sočiva (stakla)  za naočare kako bi se smanjio efekat refleksije svjetla od površine ssočiva. Količina refleksije na običnom staklu može biti od 8% pa sve do čak 18%, dok se na tretiranom staklu sa MC slojem smanjuje na ispod 0.8%. MC sloj smanjuje blještavilo koje vidimo, pa se posebno preporučuje za rad na računaru i za pacijente koji često voze noću. MC sloj smanjuje u blještavilo koje se javlja na površini samog sočiva pa su naočare samim tim manje primjetne i udobnije za nošenje.

Kako se nanosi MC sloj na sočiva?

Prvi sloj koji se nanosi na sočivo je adhezioni sloj, koji obezbeđuje dobro prijanjanje višeslojnog antirefleksa na površinu sočiva.
Nakon adhezionog sloja nanosi se šest slojeva različitih materjala sa optičkom debljinom i optičkim karakteristikama takvim da obezbeđuju refleksiju ispod 0.8% sa obje površine stakala u cijelom spektru vidljive svjetlosti.
Površinski sloj kod MC antirefleksa je hidrofobni sloj koji olakšava čišćenje sočiva i smanjuje zamagljivanje pri nepovoljnim atmosferskim uslovima.

Kojim korisnicima se preporučuju sočiva sa MC slojem?

Svima koji nose naočare, bez obzira da li se radi o djeci ili starijim osobama, da li se radi na blizu ili gleda na daljinu, da li se koriste napolju ili u zatvorenom prostoru.

Naročito se preporučuje:

– korisnicima računara da bi tekst na ekranu vidjeli jasnije i bez blještanja.
– vozačima, a posebno onima koji često voze noću, jer smanjuje blještanje pri posmatranju dolazećeg svetla.
– svima koji rade pri uslovima slabog osvjetljenja
– svima koji nose naočare sa visokim dioptrijama i višim indeksom prelamanja.