Dioptrijske naočare

Kupovina dioptrijskih naočara odavno već ne funkcioniše tako da u optici izaberete okvir i kažete svoju dioptriju. Osim velikog izbora okvira i sočiva za naočare postoji veliki broj kriterijuma po kojima treba izabrati naočare.

Osim cijene, veliki značaj ima i to gdje ćete nositi Vaše naočare. Jedne karakteristike bi trebale imati naočare za rad na računaru, a druge npr. naočare za sportske aktivnosti. Vjerovatno najveću ulogu ima odabir korektivnih sočiva (stakala) za naočare. U našoj optici dostupan je veliki izbor sočiva od stakla,plastike i polikarbonata.

Koja je razlika u materijalima korektivnih sočiva?

Staklena sočiva su najotpornija na ogrebotine, glavni nedostatak je veća težina i činjenica da se lakše razbiju.

Plastična sočiva su skoro duplo lakša, gotovo ne lomljiva i nakon nanošenja tvrdog sloja vrlo otporna na grebanje. Ovaj tip sočiva naročito je pogodan za one sa većom dioptijom (zbog manje težine), kao i za djecu zbog sigurnosti od loma.

Polikarbonatna sočiva su nešto tanja i vrlo otporna na lomove i ogrebotine. Naročito su pogodna za naočare bez okvira(na bušenje) zbog svoje čvrstoće. Njihova cijena je nešto veća od gore pomenutih materijala.

Debljina dioptijskog sočiva?

Vrlo često optičar će Vas pitati koji prelomni indeks želite imati na svojim sočivima. Što je prelomni indeks veći to su sočiva tanja, to važi za sve vrste materijala. Veći prelomni indeks naročito je pogodan za one sa većom dioptrijom, koji su morali nositi debela i teška sočiva.

Prednosti antirefleksnog sloja?

anti-refleks

Još jedna važna stavka na vašim staklima je i antirefleksni sloj. Zbog ugodjaja i sigurnosti ovaj sloj bi se trebao naći na svim Vašim naočarima. Naročito je pogodan za vozače i one koji dosta vremena provode na računaru. Zahvaljujući nanesenom antirefleksnom sloju, dioptrijska sočiva će propustiti veći snop svjetla do oka. Na drugu stranu, taj isti sloj sprječava neugodni odsjaj od prejake rasvjete ili dolazećih vozila.

Bojana i fotoosjetljiva dioptrijska sočiva

Pri izboru sočiva takodje se trebate odlučiti da li želite potpuno prozirna sočiva,više ili manje zatamnjena ili fotoosjetljiva. Danas postoje fotoosjetljiva sočiva u svim materijalima za izdradu i uvijek se preporučuju ona sa antirefleksnim slojem. Ako Vas umara stalno mijenjanje naočare pri izlasku iz tamnih prostorija na svjetlo ili obratno onda bi fotoosjetljiva sočiva trebala biti pravi izbor za Vas. Ako pak kupujete sunčane naočare sa dioptrijom, sigurno će vas veseliti što osim sive i braon nijanse boje, danas možete imati takve naočare s neograničenim rasponom modernih boja. U većinu sunčanih naočara koje se nalaze u optikama, moguće je ugraditi dioptrijska sočiva.

Bifokalna i multifokalna (progresivna) dioptrijska sočiva

Kod ljudi starijih od 40 godina u velikom procentu dolazi do problema s vidom na blizinu, nezavisno da li su prethodno nosili naočare za daljinu. Taj problem se naziva staračka dalekovidost ili prezbiopija. Za ljude sa staračkom dalekovidošću osim tradicionalnih sočiva postoje i bifokalna i multifokalna sočiva za koja mogu sadržati dvije ili više dioptija u jednom sočivu. Prednost multifokalnih je to što omogućuju postepeni prelaz sa daljine,srednje distance i blizine i obrnute, estetski izgledaju ljepše. Mogu se pronaći po raznim cijenama u zavisnosti od materijala, debljine i boje.

Izvor: optometrija.net