Kako funkcionišu sunčane naočare? Zašto nam štite oči od sunca?

Kako funkcionišu sunčane naočare? Zašto nam štite oči od sunca?

Da li imate omiljeni par sunčanih naočara koje su vam idealne za aktivnosti na otvorenom? Ispostavilo se da su vaše nijanse više od dodatne opreme u vašem ormaru. Ne samo da imaju razne oblike i nijanse, već štite oči od štetnih svjetlosnih zraka. Bez obzira da li ste strastveni snovboarder, odbojkaš na pijesku ili samo uživate u šetnjama napolju, trebalo bi da znate kako vaše sunčane naočare štite vaše oči.

Kako sunčane naočare štite vaše oči?

Sunčane naočare štite vaše oči djelujući kao barijera koja odbija UV zrake. Sunčane naočare su ekvivalent kreme za sunčanje za vaše oči. Osim što su dodaci za plažu, oni štite vaše oči od sunčevih štetnih svjetlosnih zraka. Stručnjaci preporučuju da vaše nijanse zaštite oči od najmanje 99% UV zraka.

Kao što vidite, sunčevi zraci mogu prodreti kroz različita područja vaše očne jabučice. UVA zraci mogu doći do mrežnjače u zadnjem djelu oka, dok UVB zraci dospijevaju do rožnjače u prednjem djelu oka. Sunčane naočare sprečavaju prodiranje ovih zraka u vaše oko, štedeći vas od potencijalnih oštećenja ili gubitka vida.

Koje su različite vrste sunčeve svjetlosti?

Iako sunce ima mnogo različitih zraka, UV zraci su najštetniji za naše oči. UVA i UVB zraci su dvije osnovne vrste sunčeve svjetlosti koje dospijevaju na površinu zemlje. Sunčane naočare su dizajnirane da odražavaju i UVA i UVB zrake.

UVA zraci

UVA zraci su 30 do 50 puta zastupljeniji od bilo koje druge vrste svjetlosti i čine 95% UV zračenja

UVB zraci

UVB zraci su zastupljeniji na većim nadmorskim visinama i čak mogu prodreti u oblačnim danima. Možete zahvaliti UVB zracima na bolnim opekotinama.

VIDILJIVA svjetlost

Vidljiva svjetlost je ono što objektima daje boju. Sunčane naočare ne filtriraju ovu vrstu svjetlosti i ne predstavljaju zdravstveni rizik.

Kada kupujete sunčane naočare, trebalo bi da tražite sočiva koja blokiraju 100% UV zraka. Važno je zapamtiti da sva sočiva ne blokiraju 100% zračenja. Za dodatnu UV zaštitu, uzmite u obzir velika sočiva ili pripijeni stil sunčanih naočara kako biste zaštitili kožu oko očiju.