Kako da pročitate dioptrijski nalaz?

 

Dobiti dioptrijski nalaz može biti prvih korak ka jasnijem vidu. Ovaj nalaz pruža detaljne informacije o vašem vidu i potrebnim korekcijama kako bi se oči korigovale na optimalan način. Evo kako možete čitati i razumjeti svoj dioptrijski nalaz:

1. Sferni i cilindrični dio dioptrije:

  • Sferna dioptrija (Sph): Ovo označava  kratkovidnosti (ako je broj negativan) ili dalekovidnosti (ako je broj pozitivan). Što je veći broj, to je jača dioptrija.

  • Cilindrična dioptrija (Cyl): Ovo pokazuje astigmatizam, nepravilnost u zakrivljenosti rožnjače. Mjerenje može biti pozitivno ili negativno i odnosi se na jakost astigmatizma.

 

2. Osna vrijednost (Axis):

Ovo je mjera orijentacije cilindričnih sočiva potrebne za ispravljanje astigmatizma. Odnosi se na ugao pri kojem treba postaviti cilindrično sočivo kako bi se vid ispravio..

3. Dodatne vrijednosti:

Ponekad nalaz može uključivati dodatne vrijednosti kao što su PD (pupillary distance), udaljenost između središta oba oka, ili prisutnost prizme za korekciju binokularnog vida.

Kako Razumjeti Rezultate:

  • Negativne vrijednosti ukazuju na kratkovidnost, dok pozitivne ukazuju na dalekovidnost.

  • Cilindrične dioptrije upućuju na astigmatizam, a osna vrijednost pokazuje orijentaciju cilindra potrebnog za korekciju.

Konsultacija s Optičarem:

Važno je konsultovati  se s optičarem ili oftalmologom kako bi se dobila detaljnija interpretacija nalaza. Oni će vam pomoći da razumijete vaše potrebe za naočarima ili sočivima te pružiti preporuke za optimalno ispravljanje vida.

Svaki dioptrijski nalaz je specifičan za svaku osobu i važno je redovno provjeravati vid kako bi se osiguralo da su korekcije dioptrije uvijek adekvatne.