Keratokonus

Keratokonus je degenerativna bolest rožnjače, pri kojoj se rožnjača stanjuje i mijenja svoj oblik. Budući da prednji sloj rožnjače igra važnu ulogu u refrakcijskom stanju oka, svaka i najmanja promjena radijusa zakrivljenosti znatno utiče na kvalitet vida.

Bolest se najčešće  javlja u adolescentskoj dobi. Poznati su međutim i slučajevi obolijevanja od keratokonusa kod djece mlađe od šest godina, kao i kod žena za vrijeme menopauze. U pravilu, bolest se najprije pojavi na jednom oku, ali pacijenti najčešće potraže profesionalnu pomoć tek kada bolest zahvati i drugo oko, što može potrajati nekoliko godina.

Liječenje keratokonusa

Kako bolest napreduje, najprije nastaje kratkovidnost, a zatim i nepravilni astigmatizam. Ako se bolest otkrije na vrijeme, u ranom stadijumu je još uvijek moguće korigovatii vid dioptrijskim naočarima, mekim kontaktnim sočivima, a zatim tvrdim kontaktnim lećama. Posljednja opcija je transplantacija rožnjače.

Keratokonus se često dijagnostikuje u kombinaciji s drugim genetskim poremećajima, kao što su Daunov i Marfanov sindrom. Za uspješno liječenje važna je i ispravna ishrana, unos dovoljno tečnosti, dovoljno vitamina i kvalitetan san. Ustanovljeno je da hormonalne promjene i neki lijekovi takođe mogu uzrokovati bolest. Pacijenti s keratokonusom često imaju krhke nokte, oslabljenu kosu i veliku potrebu za trljanjem očiju. Korekcija i izlječenje keratokonusa je uprkos velikom napretku još uvijek prilično komplikovano.

Izvor: optometrija.net