KONTAKTNA SOČIVA – SAVJETI I PREPORUKE…

Kontaktna sočiva su optička pomagala, izrađena od specijalnih materijala koja se stavljaju na oko, u cilju ispravljanja vidnih grešaka kao što su kratkovidost, dalekovidost, astigmatizam i presbiobija.

 

Kontaktna sočiva se dijele po više osnova

Prva podjela je po materijalu od kojeg su napravljena:

• Meka kontaktna sočiva

• Gas propusna kontaktna sočiva (GP – polutvrda sočiva)

• Tvrda sočiva

Imajući u vidu da su meka kontaktna sočiva dominantna na tržištu i da su ih nosioci ocijenili kao najbolje rešenje, mi ćemo se u tekstu koji slijedi najviše baviti sa njima.

 

Polutvrda kontaktna sočiva ili meka kontaktna sočiva – koja su bolja?

Materijal od kojeg se prave meka kontaktna sočiva nije isti za sva sočiva, tako da je i to jako bitan faktor kod izbora sočiva.

Materijali nove generacije od kojih se prave prije svega mjesečna sočiva imaju do 7 puta veću propustljivost kiseonika u odnosu na sočiva starije generacije i na taj način nošenje takvih sočiva je neuporedivo zdravije za oko.

Meka kontaktna sočiva možemo podijeliti i po režimu nošenja tj. vijeku trajanja jednog sočiva, tako da po tom osnovu imamo podjelu na:

• Dnevna kontaktna sočiva

• Mjesečna kontaktna sočiva

• Tromjesečna kontaktna sočiva

• Godišnja kontaktna sočiva

Kada su se pojavila meka kontaktna sočiva ona su se prodavala isključivo kao godišnja, ali se vremenom prelazilo na sočiva koja su se mijenjala češće, jer je koncept godišnjih sočiva nosiocima pravio određene probleme u pogledu češćih infekcija, stvaranja depozita na površini sočiva, i čestih fizičkih oštećenja.

Zašto su mjesečna kontaktna sočiva dobar izbor za vas?

Na početku razvoja mekih kontaktnih sočiva, sa njima se mogla korigovati samo sferična dioptrija, dok su za klijente sa astigmatizmom jedino rešenje bila GP sočiva.Razvojem tehnologije više nije nikakav problem korigovati i visoke cilindrične dioptrije sa mekim toričnim kontaktnim sočivima, tako da klijent ima maksimalne optičke karakteristike uz maksimalna komfor prilikom nošenja.

Za klijente koji imaju potrebu za dioptrijom i za daljinu i za blizinu tu su meka multifokalna sočiva.

I na kraju, sa kontaktnim sočivima možete i da menjate i boju vaših očiju. 

Ovakva sočiva mogu da budu sa ili bez dioptrije. 

Naša preporuka je da prije nošenja kontaktnih sočiva obavezno uradite pregled kod oftalmologa, koji će vam poslije urađenog pregleda predložiti sočiva koja bi vam najviše odgovarala.

Jako je bitno da pratite instrukcije oftalmologa u pogledu održavanja kontaktnih sočiva, režima nošenje i higijene.

Bez obzira što postoje kontaktna sočiva koja imaju veliku propustljivost kiseonika  i gdje je proizvođač naveo da je moguće sa njima spavati, uvijek prije takve odluke se konsultujte sa oftalmologom, jer tako i proizvođač predlaže.

Prateći svjetske trendove omogućili smo da preko naše internet prodavnice WWW.MEDIKALOPTIKE.ME na najjednostavniji način poručite meka kontaktna sočiva, i da ih dobijete na kućnu adresu.

D