Strabizam ili razrokost

Strabizam ili razrokost je stanje očnog sistema u kome osoba ne može da uskladi oba oka da istovremeno i paralelno budu usmerene u posmatrani predmet pod normalnim uslovima. U slučaju zdravog oka, kada gledamo neki predmet, oči su istovremeno i paralelno usmerene u predmet koji gledamo, tako da slika pada tačno na žutu mrlju istovremeno u oba oka. Žuta mrlja je tačka na mrežnjači u kojoj je vid najjasniji. Te dvije slike se prenose u vidu nervnih impulsa od žutih mrlja putem očnih živaca do centra za vid, gdje se preklapaju. Kada slike dospeju u mozak, on ih preklapa, dodatno analizira i obrađuje. Mozak je taj koji pretvara nervne impulse u sliku i daje nam jednu, jasnu trodimenzionalnu sliku koju vidimo.

U slučaju strabizma jedno ili obа okа mogu skretati u stranu, gore ili dole. Ovo bježanje oka može biti konstаntno (kаdа oko skreće svo vrijeme) ili povremeno (skretanje oka je povremenog karaktera, najčešće u stresnim uslovimа). Bez obzirа dа li stаlnog ili povremenog karaktera, strаbizаm uvijek zаhtjevа odgovаrаjuće analize i liječenje.

Kod koga se javlja strabizam?

Najčešće se strabizam sreće kod male djece. Razrokost može biti uzrokovana optičkim manama kao što su kratkovidost i dalekovidost. Takođe, ostali uzroci su poremećajima očnih mišića, bolesti nerava koji koji upravljaju očnim mišićima, genetika ili psihički faktori.

Dijagnostifikovanje strabizma

U slučaju da sumljate na strabizam obavezno posjetite oftalmologa. Postoje određeni testovi koji se primenjuju za ispitivanje strabizma. U praksi su se kao najbolje metodi za otkrivanje strabizma pokazale ispitivanje refleksa rožnjače, ispitivanje okulomotorne ravnoteže testom pokrivanje-otkrivanje i ispitivanje oštrine vida.

Liječenje strabizma

Važno je započeti liječenje što je prije moguće. Mogu nastati trajne posledice kao što su slabovidost i gubitak trodimenzionalnog vida ukoliko se sa liječenjem ne počne prije šeste godine života.

Najbolje je započeti liječenje strabizma čim se dijagnostikuje, a najpogodnije vreme je šesti mjesec života. U prvoj fazi liječenja pacijent nosi naočare za ispravljanje dioptrije, radi vežbe za jačanje očnih mišića i koristi primatična sočiva. Veoma je bitno da se bolje oko zatvara flasterom radi stimulacije slabijeg.

U slučaju kada se oštrine vida na oba oka izjednače može se primeniti hirurško lečenje. Hirurškom intervencijom se deluje na očne mišiće koji pokreću očnu jabučicu i time se rešava problem razrokosti.