Vrste i materijali dioptrijskih okvira

Na ovoj stranici predstavljamo Vam vrste okvira koji se koriste pri izradi naočara.

Materijali okvira za naočare

Napretkom modernih tehnologija ima sve više metalnih legura i plastičnih materjala od kojih se izrađuju okviri za naočare.

Metal
U izradi metalnih okvira se koriste razne legure metala, u cilju da ona budu što lakša stabilna ali savitljiva. Prednost metalnih okvira jeste da se one u većini slučajeva mogu lakše oblikovati i podesiti da one stoje ugodno i stabilno na nosu i licu. U suprotnosti sa plastičnim okvirima, većina metalnih okvira se prilikom loma može popravljati (variti).

Plastika
Plastični okviri su ponovo u modi. Dobro odabran plastični okvir može da djeluje veoma ekstravagantno ili odabirom neutralne boje neprimjetno. Pošto su plastični okviri malo deblji od metalnih okvira, u njima je lakše “sakriti” sočiva veće dioptrije.

Tipovi okvira za naočare

Puni okviri
Ovi okviri u potpunosti obuhvataju u njih ugrađena sočiva. U ove se okvire mogu ugraditi i plastična i mineralna sočiva bilo koje dioptrije.

metal-optical-frames-0110

Poluokvir ili okvir sa silkom.
Metalni ili plastični okvir obuhvata ugrađeno sočivo samo sa gornje strane, dok u donjem dijelu sočivo drži najlon (silk) koji ulazi u ubrušen žljeb. U ovu vrstu okvira se ugrađuju organska (plastična) sočiva.

21SDPJDTUyL._SL500_SS500_

Okviri na bušenje

Most i ručke ovih okvira se montiraju pomoću šarafa ili tipli direktno na sočivo. Ovi su okviri skoro neprimetni na licu, naročito ako je sočivo oplemenjeno HMC antirefleksnim slojem i veoma lagana. Naočare sa okvirom na bušenje su estetski veoma lijepa, međutim zahtevaju puno veću pažnju prilikom nošenja i održavanja, jer su veoma osetljiva na lom.